Care sunt functiile telecomenzii de aer conditionat

technicians-taking-coffee-break-5SGH47L-1.jpg

Telecomanda unui aparat de aer conditionat are rolul de a trimite comenzile noastre aparatului prin simpla apasare a unor butoane.

⚠️  cele mai multe solicitari de service au fost legate de setarile gresite ale telecomenzii sau de faptul ca bateriile erau consumate!

Prin apasarea unui buton, se transmite un semnal prin infrarosu catre un receptor electronic aflat in unitatea interna a aparatului de aer conditionat.

Pentru a verifica functionarea telecomenzii, se trimit cateva comenzi cu telecomanda indreptata spre camera unui telefon.

Pe display-ul telefonului trebuie sa apara o lumina la fiecare apasare de buton. 

Butoane de comanda

In functie de producator, simbolurile de baza ale telecomenzii pot diferi. In imaginea alaturata sunt iconurile functiilor principale ale aparatului de aer condiționat folosite de câțiva producători de sisteme de climatizare. 

simboluri-telecomanda

Moduri de functionare

Aceste pictograme indica modul curent de functionare (Doar Ventilatie, Dezumidificare, Automat, Racire, Incalzire)mod functionare

 • VENTILATIE (FAN) – aparatul de aer conditionat se transforma intr-un banal ventilator (nu face nici cald nici rece)
 • DEZUMIDIFICARE (DRY) – in acest mod, umiditatea aerului va fi redusa cu o reducere minima a temperaturii. Temperatura si turatia ventilatorului sunt controlate automat si nu pot fi controlate de telecomanda. Dezumidificarea nu se poate face daca temperatura din incapere este prea joasa!
 • MOD AUTOMAT (AUTO). In mod automat, aparatul va regla jetul de aer la 24 sau 25°C (in functie de model).  Daca in camera sunt sub 24 grade Celsius – aparatul porneste pe CALD, daca este prea cald – porneste pe RECE.
 • RECE (COOL) – aparatul va livra frig in incapere. Ori de cate ori temperatura in camera depaseste valoarea setata cu 1-2 grade, aparatul va pornii sa lucreze pentru scaderea temperaturii.
 • INCALZIRE (HEAT) – aparatul de aer conditionat va ridica temperatura in incapere

Schimbarea fuctiilor aparatului (CALD, RECE...) se face din butonul MODE 

telecomanda-aer-conditionat

Preferinte legate de confort

 • viteza fluxului de aer care este direct proportionala si cu zgomotul aparatului (3- 5 viteze si automat)viteza jet aer
 • baleaj vertical (dirijarea directiei aerului pe verticala) baleaj vertical
 • baleaj orizontal (automata doar la unele aparate)baleaj aer
 • ochi magic – senzori prezenta (Daikin)
 • I see – senzori prezenta (Mitsubishi)
 • functie de autocuratare (prezenta la unele modele)
 • TURBO – in situatiile in care se doreste o racire sau incalzire rapida a incaperii puteti folosi, pentru o scurta perioada de timp, acest buton (turatia maxima a ventilatorului creeaza curenti mari de aer)
 • SLEEP – este un mod de functionare silentios (viteze mici de aer, zgomot redus) foarte util pe timpul somnului.
 • ECO/POWER SAVER – este o functie asemanatoare cu SLEEP, insa concentrata pe economisire de energie…
 • AUTOCURATARE – unele modele mai performante au aceasta functie foarte utila.

Programator (Timer)

Majoritatea aparatelor de aer conditionat au un singur timer pentru toate zilele saptamanii.

La modele mai scumpe, programarea timpului de functionarea a aparatului poate fi setat diferit pentru fiecare zi a saptamanii.

Buton RESET – anuleaza toate setarile

Wi-Fi – noua tehnologie permite controlul aparatului de aer conditionat de la distanta (de pe mobil) cu ajutorul internetului.

Coduri de eroare

Unele modele de aparate de aer conditionat au posibilitatea de a diagnostica problemele direct din telecomanda.

Dezghetare (degivrarea)

La functionarea in mod de incalzire, poate surveni inghetarea schimbatorului de caldura din exterior (unitatea externa). In acest caz, capacitatea de incalzire a sistemului scade si aparatul intra in mod de dezghetare (nu mai „sufla” aer cald).

Dupa aproximativ 10 minute de mod de dezghetare, aparatul de aer conditionat revine la functionarea in mod de incalzire.

Am intalnit situatii in care a fost imposibila dezghetarea unitatii externe (aparatul de sus din foto). Motivul, sau mai bine spus motive: subdimensionarea, calitatea aparatului si ghinionul (țurțurii de gheata de la streașină se topeau deasupra lui). 

Preturi Servicii Intretinere Freon si Reparatii aer conditionat 2022

CEA MAI NOUA OFERTA : CURATARE FILTRE + COMPLETARE CU FREON LA 300 LEI CU DEPLASARE INCLUSA
Tip de serviciuPretInfo
1 Reparatii aer conditionatde la 300 LEISchimbare senzor de temperatura, condensator pornire, etc…
2 Incarcare Freon AC 9.000-12.000 BTUde la 300 LEIPretul este valabil pentru aerul conditionat de locuinta, casa, apartament, 9.000-12.000 btu
3 Reparatie aer conditionat + incarcare freon dupa reabilitare termica bloc400 LEIOferta speciala pentru remediere pierdere freon dupa ce sa demontat unitatea exterioara, sa remontat la loc si scapa freon pe la inbinari/berc robineti unitate exterioara + reincarcare freon/umplere.
4 CEA MAI NOUA OFERTA : CURATARE FILTRE + COMPLETARE CU FREON LA 300 LEI CU DEPLASARE INCLUSA300 LEIServiciu recomandat o data la 2-3 ani pentru aparatele care mai racesc dar foarte greu adica nu la fel de bine ca un aparat nou curatat si plin cu freon care sufla cu 5 grade!
5 Matisare/Shimbare izolatie traseu unitate exerioara100 LEI/metru liniarDesi nu recomand acest serviciu, adica a se da cu banda alba pe afara tevile care duc la unitatea exterioara deoarece este periculos si nu are nici un efect tehnic, decat estetic(se vede frumos alb), pentru doritori pretul este 100/lei pe metru in limita in care ajung din casa!
6 Pica apa din aerul conditionat350 LEIMotivele pot fi diverse, revolvarea este una complexa, presupune revizie generala, curatare igienizare, spalare tavita condens, furtun condens, completare cu freon.
7 Telecomanda universala cu setare si livrare150 LEIAvem pe stoc 3 modele de telecomenzi universale aer conditionat, ne deplasam pentru setare si livrare.

Ne deplasam in Bucuresti sectorul 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Suntem pregătiți pentru serviciul de urgență 24/7

Dacă aveți nevoie de repararea aparatului dvs de climatizare ,suntem experți în servicii de reparații HVAC asigurăm reparații, și Verificare A/C servicii de urgență 24/7 în Bucuresti,  pentru toate tipurile de echipamente.