Aerul conditionat ne poate imbolnavi ?

Technicians Taking Coffee Break 5sgh47l 1.jpg

Aerul conditionat, este de fapt aer tratat (racit, incalzit saudezumidificat)care este recirculat pana se ating parametrii ceruti de utilizator.

Aparatele de aer conditionat clasice (cu montaj pe perete)NUaduc aer proaspat din exterior (singura exceptie o face acest model de la DAIKIN).

Puritatea aerului respirat

Un aparat de aer conditionat trebuie privit ca un PLAMAN secundar ce respira acelasi aer cu noi.

Aparatele de aer conditionat rezidentiale (9000 – 18000 BTU/h) au un debit de aer de 450 – 1200/ora ceea ce inseamna ca tot aerul din incapere va trece prin aparat de peste 10 ori intr-o ora!

Cu noile tehnologii in tamplarie, ferestrele si usile cu 2 -3 garnituri, numai au rosturi si imperfectiuni prin care sa patrundaaerul proaspat din exterior.

Nivelul recomandat de oxigen se situeaza intre 19-21%.In camerele etanse de care am amintit mai sus, oxigenul poate atinge cote alarmante de 18, chiar 17% in concentratie.

Efectul imediat:dureri de cap, somn prost.

In concluzie, „aerul nostru conditionat” este de multe oride peste 10 ori mai toxicdecat aerul din exterior. Daca aerul este „rece” nu inseamna intotdeauna ca este si respirabil.

💡 Aerisiti zilnicincaperile locuite!

Temperatura aerului „conditionat”

Conform standardelor internationale, nu este recomandata setarea unui aparat de aer conditionat sub 25°C si nici la o temperatura cu peste 7°C sub temperatura de la exterior.

Temperaturile mai mici reduc umiditatea la interior, ceea ce determina uscarea membranelor din nas si gat, iar acest lucru poate cauza simptome similare unei raceli.

In zilele caniculare, se accepta marirea diferentei,dar nu peste 10°C,pentru a evita efectul de soc termic cauzat de diferentele mari de temperatura atunci cand este realizata trecerea de la un ambient rece la unul foarte cald si invers.

Viteza aerului (curentul de aer)

Curentii de aer din incinte sunt deplasari ale aerului cu viteze prea mari si temperaturi prea joase pentru ocupanti.

Daca aerul inconjurator are in imediata vecinatate a corpului (in special cap, gat, umeri si spate) viteze de peste 0,25 m/s si temperaturi sub 24ºC, veti resimti senzatia de disconfort.

Un aparat de aer conditionat are 3 – 5 viteze ale jetului de aer. Nu folositi viteza maxima (TURBO).

Din acest punct de vedere,alegerea locului de montaj al unitatii interneeste foarte important.

Jetul de aer trebuie sa-si schimbe directia cel putin odata si sa parcurga peste 6 metri pana sa intre in contact cu omul.

Baleajul (directia jetului de aer)

Aerul conditionat nu trebuie sa bata direct spre voi, pentru ca riscati sa faceti nevralgii de curent, faringite sau otite.

Riscul de a ne alege cu o raceala este destul de mare, mai ales daca suntem transpirati.

Aparatele de ultima generatie ausisteme de scanare 3D a camerei(I see, I feel, ochi magic, etc) cu ajutorul carora directioneaza aerul in zone libere sau isi reduc turatia daca nu este nimeni in incapere.

Cateva reguli (orientative) privind amplasarea unui aer conditionat:

  • in camere mici, montati aparatul de aer conditionat deasupra patului si nu pe peretele opus;
  • aveti grija ca aparatul de aer conditionat sa protejeze spatiile de lucru (birouri, mese);
  • de regula, aparatul se monteaza in zona ferestrelor;
  • nu montati aparat de aer conditionat in camera copilului pana in 7 ani (in aceste cazuri este in regula montajul aparatului pe hol 🙂 );

Nu doar Filtrele murdare ne imbolnavesc!

Filtrele de aer, curatate ineficient, pot constitui o sursa ideala de germeni, dar adevaratul pericol este dupa ele in profunzimea aparatului….

Undeva la 4 ani va recomand oigienizare completa a aparatului de aer conditionat!

Cu toate ca semi-demontarea aparatului costa cateva sute de lei, va economiseste ani buni din viata!

Filtrele HEPA

Unii cred în mod eronat că filtrele tipice din aparatele de aer condiționat îi protejează de alergeni. Adevărul este că aceste filtre împiedică doar particulele mari de murdărie și resturi să deterioreze echipamentul. Ele nu fac nimic pentru a vă proteja plămânii și sinusurile.

Pentru a elimina alergenii din aerul din interior, aveți nevoie de filtre de aer cu particule de înaltă energie, mai cunoscute sub numele de filtre HEPA. Realizate din straturi de fibre de sticlă formate în material plisat asemănător hârtiei, filtrele HEPA rețin peste 99 la sută din polen, praf și fum.

O singură avertizare: filtrele HEPA nu pot fi adăugate la fiecare sistem de aer condiționat, deoarece fluxul de aer diminuat poate cauza probleme de performanță. În plus, este posibil ca sistemul dvs. să necesite modificări pentru a acomoda aceste filtre mai mari. Discutați cu profesionistul dumneavoastră în domeniul aerului condiționat înainte de a cumpăra filtre de eficiență mai mare pentru sistemul dumneavoastră.

Pentru ca filtrele HEPA să fie eficiente, acestea trebuie schimbate cel puțin o dată la două luni.

Sau, uneori, mai des, dacă aveți un număr foarte mare de polen și alergii grave. De asemenea, sistemele HVAC funcționează mai bine cu filtre curate. Dacă un filtru se înfundă, acesta poate provoca supraîncălzirea aparatului de aer condiționat.

Boli ce pot aparea in cazul folosirii improprii a unui aparat de aer conditionat

Cel mai frecvent intalnite sunt virusurile ce produc conjunctivite virale si laringita. Asadar, daca stati mult timp intr-o incapere cu aer conditionat si aveti ochii rosii, adresati-va medicului.

Mai mult, alergenii inhalati pot duce la aparitia rinitei alergice si la agravarea crizelor de astm.

Daca aveti nasul infundat sau din contra va curge, daca tusiti or stranutati si aveti senzatia de „nod in gat“, precum si o tuse care nu cedeaza, inseamna ca ati stat prea mult timp intr-o incapere cu aer conditionat.

Alergiile

Pe lângă sistemul de climatizare, alergiile se declanșează atunci când lăsați să intre mai mult polen. Încercați următoarele măsuri pentru a-l ține departe:

Țineți ușile și ferestrele închise, mai ales în timpul orelor de vârf ale polenului, între orele 5:00 și 10:00 dimineața.

Acest lucru împiedică trimiterea sporilor de polen în aer.

Evitați utilizarea purificatoarelor de aer pe bază de ioni. Acestea pot elimina polenul, dar creează ozon care poate agrava simptomele de alergie și astm.

CONCLUZII

Un „aer conditionat” trebuie sa asigure conditii optime de munca sau studiu si nu confort maxim. Limitati pe cat se poate functionarea acestuia.

Doua lucruri pot imbolnavi o persoana:curentul de aer(viteza jetului) silipsa de igienaa aparatului de aer conditionat (praful, mucegaiurile, etc.).

  • Nu confundati unaparat de aer conditionatcu unpurificator de aer!

Solutii alternativa pentru racirea aerului

  • jaluzele, storuri, draperii;
  • plante agatatoare sau pomi (acolo unde este posibil);
  • folii antireflexive;
  • aerisirea camerelor dimineata devreme cand este mai racoare;
  • termoizolarea casei si a podurilor (acolo unde este cazul);

Sfaturi Practice

  • Nu stati sub jetul de aer rece pentru ca riscati sa faceti paralizie faciala
  • Curatati filtrele macar de doua ori pe an
  • Reglati temperatura la 24-25 de grade, astfel incat diferenta de la interior la exterior sa nu fie mai mare de 6 grade
  • Spatiile in care este pornit un aer conditionat ar trebui aerisite in mod regulat
  • Umiditatea propice pentru sanatate trebuie sa se incadreze intre 60-70%
  • Aparatul de aer conditionat va fi curatat si dezinfectat cu instrumente si produse speciale anticiuperci si cu proprietati antibacteriene

Solutii curatarea aer conditionat:

Produse speciale anticiuperci si cu proprietati antibacteriene ce se pulverizeaza pe suprafata metalica. Cumpara solutie de igienizare de pe eMAG.

  • daca nu sunteti de specialitate, scoateti aparatul de sub tensiune inainte de a pulveriza solutia!
  • nu pulverizati in zonele cu afisaje electronice – doar pe suprafata metalica;
  • purtati manusi de protectie;

SANATATEA este mai importanta decat CONFORTUL

— cautati un echilibru —

Sper ca aceste recomandari o sa te ajute sa gasesti cel mai bun aparat de aercondiționat. Acum ca stii ce sa alegi nu ramane decat sa te apuci de treaba.

Iti doresc mult succes!

Preturi Servicii Intretinere Freon si Reparatii aer conditionat 2023

CEA MAI NOUA OFERTA : CURATARE FILTRE + COMPLETARE CU FREON LA 300 LEI CU DEPLASARE INCLUSA
Tipurii de servicii ACCostDurata
1. Igienizare, Curatare, Dezinfectie Unitate interioara & exterioara + Verificare Freonde la 250 lei30 minute
2. Reparatie aparat aer conditionat, in functie de defectiunede la 250 lei30 minute – 1h
3. Incarcare freon aer conditionat, depinde de cantitate kgde la 250 lei20 minute
4. REVIZIE Igienizare, Curatare, Dezinfectie Unitate interioara & exterioara + completare Freon350 lei1 ora
Taxa Urgenta, pentru situatii speciale! Firme, Camera Server, etc…100 lei Taxa, venim Repede, Urgent#

Suntem pregătiți pentru serviciul de urgență 24/7

Dacă aveți nevoie de repararea aparatului dvs de climatizare ,suntem experți în servicii de reparații HVAC asigurăm reparații, și Verificare A/C servicii de urgență 24/7 în Bucuresti, pentru toate tipurile de echipamente.