Ce se întâmplă când nu schimbi filtrul de aer condiționat

Technicians Taking Coffee Break 5sgh47l 1.jpg

Ce s-ar întâmpla dacă nu ți-ai mai verifica e-mailul? Ce s-ar întâmpla dacă – grozăvia tuturor grozăviilor – nu ați reîncărca aparatul de cafea?!

Este ușor de imaginat haosul care ar rezulta dintr-un astfel de scenariu. Dar există un alt element de bază subapreciat al rutinei de la birou: filtrul de aer condiționat.

Ce s-ar întâmpla dacă nu v-ați schimba filtrul de aer condiționat? Este greu de crezut că o piesă atât de mică ar putea face o mare diferență în ceea ce privește calitatea aerului și confortul, dar așa este.

Gândiți-vă la curățarea aerului (și a aparatului de aer condiționat) ca la curățarea restului spațiului dvs. de lucru.

Ar deveni destul de rău dacă l-ați neglija timp de o lună.

Gândiți-vă la toată murdăria de pe podele, pe tejghele și mobilier și în băi. Este echivalentul a ceea ce se acumulează în filtrul aparatului de aer conditionat într-o lună de functionare.

Care sunt consecințele acestei necurățenii? Să ne uităm la ce se întâmplă după ce nu vă schimbați filtrul de aer condiționat pentru a afla.

Ce rol are filtrul de aer condiționat?

Filtrele devin o prioritate scăzută din cauza unei neînțelegeri a ceea ce fac de fapt filtrele. Filtrele HVAC standard nu sunt menite să purifice aerul pe care îl respirați.

Sigur, filtrul reține o parte din praful care este aspirat în aparat. Dar majoritatea filtrelor nu sunt suficient de fine pentru a reține polenul, părul, particulele și alți alergeni.

Principala sarcină a filtrului dvs. standard pentru aer condiționat este de a proteja unitatea de aer condiționat însăși de lucrurile dăunătoare din aer. Odată ce schimbați filtrul de AC, cresteti si randamentul aparatului.

NOTĂ: Există filtre HVAC cu eficiență mai mare care sunt concepute pentru a elimina alergenii, bacteriile, mucegaiul și chiar virușii.

Dacă ați trecut la un filtru cu eficiență mai mare, ca parte a unei strategii de combatere a COVID sau doar pentru a atenua simptomele de alergie, este important să știți că aceste filtre trebuie schimbate mai frecvent decât cele standard. Deoarece rețin mai multe resturi, acestea se înfundă mai repede.

Acumulările de praf în aparat

Filtrele nu sunt concepute pentru a filtra aerul la nesfârșit. În cele din urmă, acestea se umplu de praf și murdărie. În funcție de sistemul dvs., ar trebui fie să schimbați filtrul de aer condiționat, fie să îl curățați. Filtrele de hârtie sunt de unică folosință, cu rame de carton și un ecran de hârtie.

Filtrele mai rezistente sunt reutilizabile, de obicei cu rame metalice, și pot fi curățate conform instrucțiunilor producătorului.

Dacă nu vă schimbați filtrul aparatului de aer condiționat, acesta va începe să se defecteze. Acesta nu va mai fi capabil să filtreze aerul în mod corespunzător, lăsând praful și contaminanții să pătrundă în AC.

Praful blochează părțile mobile ale unui AC, cum ar fi motoarele ventilatoarelor și supapele.

Fluxul de aer este restricționat, ceea ce creează o presiune asupra sistemului. Sistemul de climatizare va absorbi mai multă energie pentru a depăși obstacolul. În acest fel, praful face ca unitatea să fie mai puțin eficientă din punct de vedere energetic (în cel mai bun caz) și poate duce la defecțiuni.

Atunci când schimbați filtrul AC în fiecare lună în timpul sezonului de răcire de vârf, puteți economisi aproximativ 15% în fiecare lună la utilități, plus că puteți preveni problemele de reparații datorate restricțiilor fluxului de aer.

Umiditatea și mucegaiul

Următoarele efecte de care trebuie să vă faceți griji sunt ceilalți contaminanți care intră într-un sistem murdar.

Singurul tip de filtre care captează alergenii și sporii sunt filtrele HEPA, sau filtrele de aer cu particule de înaltă energie. Acestea sunt realizate dintr-o plasă mult mai fină decât alte filtre și, astfel, pot filtra particule minuscule, cum ar fi alergenii, polenul, părul și sporii de mucegai.

IMPORTANT: Nu orice sistem poate găzdui filtre de eficiență mai mare, în special filtrele HEPA și MERV 13, care sunt recomandate datorită COVID. Consultați întotdeauna un expert înainte de a upgrada filtrele!

Dacă aveți un filtru cu eficiență mai mare și nu-l schimbați suficient de des, se poate acumula umiditate, ceea ce duce la infestări grave de mucegai.

Aerul din incapere se filtrează prin sistemul de climatizare de 5 până la 7 ori pe zi. Polenul, mucegaiul și germenii se vor răspândi rapid în clădire. Toate cele de mai sus pot îmbolnăvi oamenii. Schimbați filtrul AC și evitați Sindromul clădirii bolnave.

Uzura aparatului de aer conditionat

În timp, problema se va agrava dacă veți continua să o ignorați. Filtrul în sine nu este singurul lucru care va înceta să mai funcționeze așa cum ar trebui. Praful din aparat va degrada piesele mobile, făcându-le să funcționeze mai lent și să consume mai multă energie. Acest lucru va uza mecanica aparatului dvs. de aer condiționat mult mai repede decât utilizarea normală.

Durata medie de viață al unui aparat de aer conditionat este de 10 până la 15 ani. Fără o schimbare regulată a filtrului AC, aceasta scade.

În cele din urmă, va trebui să înlocuiți părți ale AC pe măsură ce se strică, iar acest lucru poate deveni costisitor. Luați în considerare costul minim al filtrelor ca o alternativă la costul mult mai mare al unor reparații mai mari. Asta nici măcar nu ia în considerare banii pe care i-ați putea pierde dacă trebuie să închideți pentru reparații sau înlocuirea AC.

Așadar, sunteți convins să vă schimbați filtrul AC? Foarte bine! Iată câteva informații pe care trebuie să le cunoașteți despre acest proces.

Cum se schimbă filtrul de aer condiționat

Dacă vă decideți să schimbați singur filtrul AC, trebuie să știți cum să o faceți în siguranță. Primul pas?..

Opriti aparatul si scoateti-l din priza

Întotdeauna opriți curentul înainte de a vă juca cu AC-ul. Acest lucru nu numai că vă menține în siguranță în timp ce lucrați la el, dar previne și aspirarea prafului în unitate în timp ce filtrul este oprit.

Localizarea filtrelor
În majoritatea aparatelor de aer condiționat, filtrele se află în partea frontala a aparatului. Deschideti capacul frontal apucandu-l de laterale in partea de jos (pentru majoritatea aparatelor).

Curatare sau inlocuire filtre uzate

În continuare, trebuie să deschideți panoul și să glisați afară vechiul filtru. Țineți filtrul în fața luminii. Nu puteți vedea prin el? Cu siguranță trebuie să fie curățat.

  • Filtrele de carton de unică folosință pot fi aruncate și înlocuite.
  • Filtrele reutilizabile trebuie curățate conform instrucțiunilor producătorului, cu care te poate ajuta un tehnician.

Dacă înlocuiți un filtru vechi sau de unică folosință, ar trebui să luați în considerare un filtru HEPA pentru a capta virusii din aer.

Pulverizare cu dezinfectant

Daca tot ati ajuns pana aici este pacat sa nu pulverizati si un dezinfectant pe vaporizator (serpentinele din cupru si aluminiu) – cu filtrele scoase!!

Dacă nu v-ați mai schimbat niciodată filtrul de aer condiționat, cel mai simplu este să solicitați unui tehnician HVAC să o facă prima dată. Aceștia vă pot arăta unde se află filtrul, cum să îl accesați și ce trebuie făcut pentru a-l curăța sau înlocui.

Nu-i așa că este satisfăcător? Ați finalizat un pas important pentru a vă menține unitatea de aer condiționat funcționând fiabil și eficient.

Preturi Servicii Intretinere Freon si Reparatii aer conditionat 2023

CEA MAI NOUA OFERTA : CURATARE FILTRE + COMPLETARE CU FREON LA 300 LEI CU DEPLASARE INCLUSA
Tipurii de servicii ACCostDurata
1. Igienizare, Curatare, Dezinfectie Unitate interioara & exterioara + Verificare Freonde la 250 lei30 minute
2. Reparatie aparat aer conditionat, in functie de defectiunede la 250 lei30 minute – 1h
3. Incarcare freon aer conditionat, depinde de cantitate kgde la 250 lei20 minute
4. REVIZIE Igienizare, Curatare, Dezinfectie Unitate interioara & exterioara + completare Freon350 lei1 ora
Taxa Urgenta, pentru situatii speciale! Firme, Camera Server, etc…100 lei Taxa, venim Repede, Urgent#

Suntem pregătiți pentru serviciul de urgență 24/7

Dacă aveți nevoie de repararea aparatului dvs de climatizare ,suntem experți în servicii de reparații HVAC asigurăm reparații, și Verificare A/C servicii de urgență 24/7 în Bucuresti, pentru toate tipurile de echipamente.

0731 810 649